Idejno resenje Info fin 1210x642 - ИНВЕСТИЦИЈЕ У ТУРИЗАМ - ШАНСА ЗА ПРИВРЕДНИ НАПРЕДАК
ИСТАКНУТО ТРАКА

ИНВЕСТИЦИЈЕ У ТУРИЗАМ – ШАНСА ЗА ПРИВРЕДНИ НАПРЕДАК

pin - ИНВЕСТИЦИЈЕ У ТУРИЗАМ - ШАНСА ЗА ПРИВРЕДНИ НАПРЕДАК

Са две реке, Дрином и Савом, бројним културно-историјским споменицима, бројним манифестацијама, природним потенцијалима за производњу здраве хране, геотермалним изворима и предностима повољног географског положаја, општина Богатић има изванредне услове за развој туризма. Нажалост, ова привредна грана није увек била препозната као развојна шанса или бар као прилика да се подручје општине уврсти на мапе туристичке понуде.

Ипак, полако али сигурно, поједини кораци охрабрују да се у Богатићу неће још дуго  говорити само о шансама за развој туризма.

Darko Masic mali - ИНВЕСТИЦИЈЕ У ТУРИЗАМ - ШАНСА ЗА ПРИВРЕДНИ НАПРЕДАК
Дарко Машић,
директор Туристичке организације општине Богатић

Директор Туристичке организације Дарко Машић истиче да су уочљиве позитивне промене у области агротуризма, смештајних капацитета и угоститељства, те да се тако остварују базни услови за озбиљнију туристичку понуду која се може очекивати тек великим улагањима која постају све извеснија.

– До 2018. године на подручју општине имали смо свега шест категоризованих лежајева у домаћој радиности, а на крају 2019. биће их 52. Смештај у собама, апартманима и студио-апартмани у Црној Бари, Глушцима и Богатићу промовисаћемо на предстојећем Сајму туризма, а током наредне године организоваћемо едукативне радионице путем који ћемо обучаваћемо власнике категоризованих објеката за смештај како самостално да попуне своје смештајне капацитете. На Термалној ривиjери четири објекта су регистровани као студио-апартмани, а на овом комплексу има интересовања за нове смештајне капацитете – каже Машић.

Bazeni na Drini 839x630 - ИНВЕСТИЦИЈЕ У ТУРИЗАМ - ШАНСА ЗА ПРИВРЕДНИ НАПРЕДАК
На Дрини све богатија понуда

Повећање смештајних капацитета у домаћој радиности омогућено је и новом уредбом Републичке владе, којом је олакшано пословање, а Туристичка организација свима који су заинтересовани помаже да заврше процес категоризације. Наравно, понуда осим смештаја зависи и од предузимљивости и идеја, па су у понуди и допунски садржаји

– Развој домаће радиности доприноси дугорочно унапређењу туристичке понуде, а осим власницима смештајних капацитета преко угоститељских услуга, наплату боравишне таксе и кроз додатне садржаје, свима доноси приходе. Сваки гост који се задржи у Богатићу, макар за викенд, потроши новац на храну и пиће, платиће улазницу, боравишну таксу или дневну дозволу за пецање. Трудимо се да агротуризам уклопимо у ову понуду. На поседном сајту обједињена је широка понуда домаћих производа, од којих су многи награђивани на Сајму етно-хране и пића,  од меда и пчелињих производа, козјег сира, преко зимнице до алкохолних пића – додаје Машић.

Oaza na Drini 839x630 - ИНВЕСТИЦИЈЕ У ТУРИЗАМ - ШАНСА ЗА ПРИВРЕДНИ НАПРЕДАК
Уређени комплекс на Дрини

На Дрини, која кроз подручје општине Богатић протиче дужином око двадесет километара до ушћа у Саву, у Црној Бари, још увек нема уређене јавне плаже нити значајније туристичке понуде. Међутим, иницијатива еколошког удружења из Бадовинаца које је уредило обалу реке у овом селу, па потом и изградњом базена на самој обали (све у близини Павловића моста), потом нови смештајни и угоститељских објекти у овом селу и у Црној Бари, потврђују да се препознају значај и могућности туризма.

– Локална самоуправа је још 1984. године предвидела да Васин шиб буде спортско-туристички центар са викенд насељем, што је реалније него да то буде на ушћу Дрине у Саву јер је за уређење ушћа потребно више новца што општина није у могућности сама да финансира. Уређењем саобраћајнице и електромреже до Васиног шиба и одржавањем током целе године, овај комплекс са већ постојећим викенд насељем може да буде атрактивно туристичко излетиште – додао је Машић.

Уредба Владе Србије, усвојена у мају, којом се одређују критеријуми за додељивање подстицаја са циљем привлачења директних инвестиција у сектору хотелијерских услуга, отвара нове перспективе за развој туризма. Богатић је, наиме, сврстан у општине у којима се могу одстваритвати подстицаји за инвестиције преко два милиона евра.

– Термална ривијера, као и бање Јокин граб и Мачванско врело, са лековитом термалном водом и разноврсним садржајима, већ су у региону познате, а предузети су и конкретни потези за инвестицију вредну 7,5 милиона евра која подразумева изградњу туристичког комплекса са хотелом који ће имати 150 лежајева, велнес центром, аква парком, отвореним и затвореним базенима – каже Машић.

Idejno resenje Info fin 1 839x630 - ИНВЕСТИЦИЈЕ У ТУРИЗАМ - ШАНСА ЗА ПРИВРЕДНИ НАПРЕДАК
Будући туристички комплекс

Реч је о инвестицији хотелијерског предузећа „Инфофин“ из Лознице које је већ потписало меморандум о сарадњи са локалном самоуправом, а одборници Скупштине општине су донели одлуку о покретању поступка отуђења без накнаде 8,75 хектара земљишта за изградњу туристичког комплекса и искоришћење термалне воде у пољопривреди.

Ова инвестиција је веома значајна за развој туризма, а шире и привреде у општини Богатић, јер ће, очекује се, допринети значајном запошљавању (отвориће се најмање 70 нових радних места), и позитивно утицати на унапређење свеукупном привредног амбијента.

Д. Грујић

Пројекат суфинансиран из буџета Републике Србије – Министарство културе и информисања: ,,Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства”.

Related Images: